#ЗРОБИЦЕБОНЕДІЛЯ №34: ХТО ЗАХИСТИТЬ НЕВИННОГО? або ЧИ БОГ МАЄ КРИЛА?

Як і кожної неділі, запрошуємо вас до медитації над недільним псалмом у стилі Lectio Divina у рубриці #ЗРОБИЦЕБОНЕДІЛЯ, яку веде для вас с. Марія Марта Пшивара, SSpS. Бажаємо благословенної неділі та робочого тижня!

Знайдіть для себе зручне місце. Також добре взяти до рук Біблію і помолитися до Святого Духа. Можна, наприклад, такими простими словами:
“Господи, через читання Біблії хочу зараз тут зустрітися з Тобою. Маю бажання пізнавати Тебе. Прийди, Святий Духу, і так як Ти колись надихнув людей написати цей текст, зроби, щоб я його зрозумів, щоб у цих словах псалма знайшов правду, світло на конкретні ситуації мого життя. Амінь.”

LECTIO – “Про що говорить текст?”- прочитай і намагайся зрозуміти, про що цей текст, про кого йде мова, де відбувається дія, що говорять дійові особи, і т.д.

Цей псалом – молитва невинного, людини, яка не вчинила гріха. Він складений царем Давидом. Так як і кожен єврей, Ісус молився псалмами тричі на день, зокрема і цими віршами. З цієї точки зору дані слова в устах Ісуса набувають особливого значення. Христос є Тим, хто ніколи не вчинив жодного гріха, а водночас досвідчив стільки ворожості від людей. Молільник впевнено говорить: “несправедливости в мені не знайдеш. Уста мої не согрішили людським робом; за словом уст твоїх я зберіг путь закону. Стопи мої твердо тримаються твоєї стежки, і ноги мої не спіткнулись.” (3б-5).

Ця молитва нагадує також мужню Юдиту зі Старого Завіту (Юд. 8). Пригадаємо мешканців Бетулії. Коли їх оточили ассирійці, вони впали в розпач і були готові віддатися у руки ворога, говорячи, що Бог покарав їх за гріхи. Розумна і відважна Юдита заперечила це, відповіла, що народ не згрішив і залишився вірним Єдиному Богу. Довірившись Господу, вона, розумна жінка, перемогла все вороже військо і врятувала ізраїльтян.

Затримаймося більше над 8 віршем псалма, в якому Давид змальовує прекрасну картину: «Хорони мене, як зіницю ока, сховай мене в тіні крил твоїх».
Кажуть, що очі є дзеркалом душі і вони можуть багато сказати про те, що переживає людина. Особливо вразливою центральною частиною ока є зіниця. Вона дозволяє бачити і захищена оболонкою, повіками, віями. Молільник прагне бути для Бога таким важливим як зіниця.
Біблія стверджує, що саме так Бог ставиться до тих, хто Йому довіряє: “Він охороняв його, пильнував його і беріг його, як зіницю ока свого” (Втор. 32, 10б).

У другій частині вірша Давид молиться, щоб Бог сховав його в тіні своїх крил. Чи Бог має крила? Сам Ісус використав цю метафору, щоб показати Свою любов, турботу, захист, хоча й зустрівся з відкиненням: «Єрусалиме, Єрусалиме, що вбиваєш пророків і каменуєш посланих до тебе! Скільки разів хотів я зібрати дітей твоїх, як квочка збирає курчат своїх під крила, але ви не бажали!» (Мт. 23,37).
В інших місцях Святе Писання порівнює Бога до орла, який турбується про своїх малят і носить їх на своїх крилах (Втор. 32, 11; Вих. 19, 4).

ПСАЛОМ 17 (16)
Праведник просить Бога розсудити його i допомоги проти ворогів
1 Молитва. Давида. Вислухай, Господи, справедливу мою справу, почуй моє благання, прихили вухо до мольби моєї з уст нелукавих.
2 Від тебе має вийти моє слушне право; очі твої нехай бачать правду.
3 Як вивідаєш моє серце, навідаєшся уночі до мене, вогнем мене випробуєш, – несправедливости в мені не знайдеш.
4 Уста мої не согрішили людським робом; за словом уст твоїх я зберіг путь закону.
5 Стопи мої твердо тримаються твоєї стежки, і ноги мої не спіткнулись.
6 До тебе я взиваю, бо ти вислухуєш мене, о Боже; нахили до мене твоє вухо, вислухай моє слово.
7 Яви твою предивну милість, ти, що від ворогів рятуєш тих, хто прибігає під твою десницю.
8 Хорони мене, як зіницю ока, сховай мене в тіні крил твоїх
9 від грішників, які на мене насідають. Вороги мої люті кругом мене обсіли,
10 замкнули жирне своє серце, устами згорда промовляють.
11 Ось вони на кожнім кроці мене обступили; тільки й чигають, щоб мене на землю повалити.
12 Неначе лев, який на здобич зазіхає, як те левеня, що засідає в сховку.
13 Встань, Господи, йди на нього, повали його; врятуй твоїм мечем від грішника мою душу,
14 від смертних, Господи, рукою твоєю, від людей, яких доля – життя дочасне, яких живіт ти наповняєш достатками своїми. Ними насичуються їхні діти, рештки ж лишають своїм немовлятам.
15 А я в моїй правді твоє лице побачу і, проснувшися, насичусь твоїм видом.

MEDITATIO – це роздуми над текстом, медитація. “Що через цей текст Бог говорить конкретно до мене?”
Затримаюся над віршем 8 або над іншим словом з псалма, яке особливо промовляє до мене.
Чи образ Бога – сильного орла або квочки, яка захищає,- близький мені в молитві?
Можливо, інший образ Бога ближчий мені? Який саме?
Чи помічаю у житті турботу з боку Бога, чи відчуваю безпеку у відносинах з Ним? Чи вірю в те, що я дорогоцінний для Нього? Розмовлятиму про це з Ісусом.

ORATIO – “Яка моя відповідь Господу на Його слова?”
Залежно від того, як пережив медитацію, молитимусь Словом далі. Буду прославляти Бога, дякувати Йому або проситиму про благодать, яка мені потрібна, щоб повністю довіритися Йому.

CONTEMPLATIO – споглядання. Просто будь у присутності Бога, Який себе об’являє.
«… я в моїй правді твоє лице побачу і, проснувшися, насичусь твоїм видом.»
Коли я у правді, тоді можу побачити обличчя Бога. Ісус сказав: «Правда вас визволить». Цю правду може мені відкрити лише Святий Дух і тільки Він може дати силу прийняти її.
Приймаючи Його благодать, хочу щораз більше розпізнавати Божу подобу в собі та в інших людях у моєму щоденному житті.

Поділіться: