LECTIO DIVINA #ЗРОБИЦЕДОНЕДІЛЯ №48 – ПСАЛМИ: ВИКОНУЄШ БОЖІ ЗАПОВІДІ – МАЄШ ВІЧНЕ ЖИТТЯ У РАДОСТІ!

Як потрапити на Небеса? Виконуйте Божі заповіді, і Вам гарантована вічна радість!

Як і кожної неділі, запрошуємо вас до медитації над недільним псалмом у стилі Lectio Divina у рубриці #ЗРОБИЦЕБОНЕДІЛЯ, яку веде для вас с. Марія Марта Пшивара, SSpS. Бажаємо благословенної неділі та робочого тижня!

Знайдіть для себе зручне місце. Також добре взяти до рук Біблію і помолитися до Святого Духа. Можна, наприклад, такими простими словами:
“Господи, через читання Біблії хочу зараз тут зустрітися з Тобою. Маю бажання пізнавати Тебе. Прийди, Святий Духу, і так як Ти колись надихнув людей написати цей текст, зроби, щоб я його зрозумів, щоб у цих словах псалма знайшов правду, світло на конкретні ситуації мого життя. Амінь.”

4 кроки Lectio Divina

  1. Lectio – “Про що говорить текст?” прочитай і намагайся зрозуміти, про що цей текст, про кого йде мова, де відбувається дія, що говорять дійові особи, і т.д.
  2. Meditato – Роздуми над текстом, медитація. “Що через цей текст Бог говорить конкретно до мене?”
  3. Oratio – “Яка моя відповідь Господу на Його слова?”
  4. Contemplatio – споглядання. Просто будь у присутності Бога, Який себе об’являє.

ПСАЛОМ 119 (118), 1-2. 4-5. 17-18. 33-34 

Блаженні ті, хто непорочні в дорозі, *
котрі ходять у Господнім законі.
Блаженні ті, які Його свідчення зберігають *
і шукають Його всім серцем.

Ти заповів триматися пильно *
Твоїх заповідей, Боже.
О, якби були спрямовані мої дороги *
на те, щоби стерегти Твої постанови.

Вчини добро слузі своєму і я буду жити *
та пильнувати Твого слова.
Відкрий мої очі, *
аби я побачив Твої дивовижні речі з Твого закону.

Навчи мене дороги Твоїх настанов, Боже, – *
я її до кінця берегтиму.
Пошли мені розум, і Твій закон виконувати буду, – *
я зберігатиму його всім своїм серцем.

Псалом написаний після вавилонської неволі, найдовший з усіх псалмів, який вміщає в собі 176 віршів. Це черговий «алфавітний псалом», в якому кожна частина, що складається з 8 віршів, розпочинається черговою буквою єврейського алфавіту (всіх букв є 22).

Слово «щасливі», яке повторюється двічі, вказує на тих, хто усім серцем приймає і виконує Божий Закон. Для псалмоспівця це люди, які керуються Божою мудрістю розуміють, що Бог дає їм Заповіді не для обмеження, але щоб вести до справжньої свободи, до щастя.

Всі ці слова говорять про Божий Закон: дороги, свідоцтва, путі, заповіді, веління, присуди, установи, стежки, слово, обітниця. Псалмоспівець зосереджений на прославі Господа і Його мудрих настанов. Він розповідає про різні стани духа – тоді, коли він почувався сильним і радісним, так як тоді, коли падав і переживав глибокий смуток. Саме Божі слова, до яких він має правдиву любов у своєму серці, дають йому надію в хвилини горя та незнання.

Автор псалму має велике прагнення життя в повноті, і він впевнений, що давцем життя є сам Господь Бог. Той, Хто дає життям, залишається вірним, і з любов’ю підтримує кожне життя (це підтверджують вірші: 17, 37, 40, 50, 77, 93, 109, 144). Молільник багато разів просить, щоб Бог зберіг його життя (вірші: 116, 149, 154, 156, 159, 175). Хоча в псалмах ще не має прямої мови про вічне життя, але ми, молячись даним текстом з перспективи Нового Завіту, можемо благати Творця про вічне перебування з Ним у небі.

Під час роздумів, усвідомлюю, що Господь дивиться на мене з любов’ю. Він обіцяє, що якщо я буду близько Нього тут на землі, виконуючи Його слова, то матиму вічне життя з Ним у небі. Запитаю себе, як я приймаю дану обіцянку Бога: з вдячністю, віруючи, що вона веде мене до правдивого щастя? А, можливо, із знеохоченням, як щось, що мене обмежує? Порозмовляю про це з Ісусом, Котрий говорив про себе: « Я прийшов не усунути закон, а доповнити» (Мт. 5, 17),  і на іншому місці: «Нову заповідь даю Вам, щоб ви любили один одного! Як я був полюбив вас, так любіте і ви один одного!» (Й 13, 34).

Проситиму Духа Святого, щоб я довіряв Богу і в усьому міг виконати Його волю. Помолюся, щоб Божий Закон був радістю мого серця.

Поділіться: