#ЗРОБИЦЕБОНЕДІЛЯ №39: ПСАЛОМ ПРО ПОВНИЙ СОЦІАЛЬНИЙ ПАКЕТ ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ

Як отримати найкращий пакет соціального забезпечення? Щоб було і медичне забезпечення, надання правового захисту, виплати на харчування, навчання і т.д. Книга псалмів говорить: “Щасливий той, кому Бог Якова подає допомогу”. Це псалом 146, який співають сьогодні у храмах. Пропонуємо детальніші роздуми над його текстом.

У рубриці #ЗРОБИЦЕБОНЕДІЛЯ кожного тижня ми пропонуємо вам відсвяткувати день святий – неділю: побути з родиною, особливо зараз, у час перед Різдвом, відпочити з друзями, піти на прогулянку, а також знайти час на молитву, читання Біблії. Зокрема, пропонуємо розважання недільного псалму за методом Lectio Divina – „Боже читання”, яке відбувається у 4 кроки.

4 кроки методу Lectio Divina

  1. Lectio – “Про що говорить текст?” прочитай і намагайся зрозуміти, про що цей текст, про кого йде мова, де відбувається дія, що говорять дійові особи, і т.д. 
  2. Meditato – Роздуми над текстом, медитація. “Що через цей текст Бог говорить конкретно до мене?”
  3. Oratio – “Яка моя відповідь Господу на Його слова?”
  4. Сontemplatio – споглядання. Просто будь у присутності Бога, Який себе об’являє.

LECTIO

Псалом 146
Хвала Богові Творцеві
1 Алил
уя. Хвали, душе моя, Господа!
2 Буду хвалити Господа поки життя мого, псалми співатиму Богові моєму, докіль буду жити.
3 Не покладайся на вельмож, на сина чоловічого, який спасти не може.
4 Виходить його дух, і він повертається у землю, і того ж дня гинуть його задуми.
5 Щасливий той, кому Бог Якова подає допомогу, в кого надія на Господа, Бога свого,
6 що створив небо й землю, море – й усе, що є в них; що вірність береже повіки,
7 що пригнобленому чинить правосуддя, що дає хліб голодним. Господь визволяє в’язнів,
8 Господь відкриває сліпим очі, Господь випростовує похилих, Господь праведників любить.
9 Господь захожих захищає, підтримує сироту й удову, – дорогу ж нечестивих відвертає.
10 Господь буде царем повіки, твій Бог, Сіоне, по всі роди. Алилуя.

Псалом є першим з п’яти псалмів Халлелу, які закликають усі створіння до прослави Господа. Він розпочинається і закінчується словом Алилуя. Вже від перших слів він нагадує гімн Магніфікат, в якому Марія прославляє Бога за великі діла, які Він вчинив в її житті і в житті ізраїльського народу. Тут молільник прославляє Бога Творця і Царя, Котрий в особливий спосіб турбується про тих, хто страждає.

Псалмоспівець пригадує скороминучість людського життя на землі, закликаючи людину не покладатися на синів Адама, котрі не мають сили спасти (такий переклад в Біблії єрусалимській). Цими словами він пригадує слова Бога до людини в раю після гріхопадіння: «бо земля ти і до землі повернешся» (Бут 3, 19 б). Далі молільник називає ім’я ще одної особи зі Старого Завіту, коли говорить про Бога Якова. Ким є Бог Якова? Чому псалмоспівець називає щасливою людину, для якої Богом є Бог Якова? Яків мав досвід Бога, Який його вів, захищав від смерті, благословив, був близько в усіх подіях життя, як радісних, так і важких.  Щасливою, згідно з псалмоспівцем, є людина, яка має такі близькі відносини з Богом, які мав Яків, людина, яка довіряє Богові в усьому, що відбувається в її житті. Про це чуємо також і в інших місцях Святого Писання: «Благословенний той муж, який уповає на Господа, що його надією є Господь» (Єр 17, 7), «Блаженні всі, що покладаються на Нього» (Пс 2, 12).

В другій частині псалмоспівець перечислює те, що Бог робить для людини. Він залишається вірним усьому, що Він створив і з любов’ю підтримує все в існуванні. Турбота Бога про людину об’явилася у видимий спосіб в Особі і житті Ісуса Христа, Котрий під час Свого земного життя був дуже близько в усьому, що переживала людина. Він захищав скривджених,  повертав зір незрячим, годував голодних, захищав чужинців, охороняв сиріт і вдів. Ісус, будучи рівним Богові, принизив самого себе, ставши людиною і в усьому, окрім гріха, став подібним до людини (пор. Флп 2, 6-8).

MEDITATIO

Молячись цим псалмом, пригадаю різні сцени з життя Ісуса. Використаю свою уяву, щоб побачити Ісуса, Який годує голодних, повертає зір сліпим, захоплюється вірою чужинців, показує на вбогу вдову і ставить її, як зразок щедрості. Той самий Ісус є присутній в моїй щоденності. Подумаю, як досвідчую Його турботи в своєму житті. Чи довіряюся Йому, а чи все хочу вирішити своїми зусиллями?

Щоденне життя буває повне різних справ, які можуть сильно непокоїти. Можливо, переживаю певну сліпоту і не бачу, як Бог мене веде, як є близько, як турбується? Або, якщо живу в достатку матеріальному, то чи приймаю це з вдячністю, як Божий дар? Чи зосередженість на  щоденних справах не заглушує в мені потреб душі? Поговорю про це з Богом в дружній розмові. Він хоче мене вести, так як вів Якова, хоче бути близько, так як був близько до нього. Потребує тільки моєї повної довіри Йому.

ORATIO

Слава Духу Святому Богу Живому,
Що привів мене сюди,
Щоб дати напитись своєї води,
Щоб не мати більше спраги,
І Тебе, коханий, прославляти!
      Я дякую, що даєш мені сили, відкриваєш очі,
     Продовжуєш любити мене таку слабку, як сам хочеш,
     Я прагну Тебе любити, так як ще ніхто не любив.
     Тільки дуже прошу, щоб Ти мені це відкрив!
Дякую, Боже, за цей хрест,
Дякую за те, що воскрес
І своєю дорогою ведеш до небес!
     Дякую, Боже, що створив мене слабкою,
    Дякую, що я сильна з Тобою.
    Хочу славити Тебе повсякчас –
    І в легкий, і у скрутний час.
Хочу бути з Тобою завжди
І як би не складно було йти,
Мрію з Тобою дійти до мети.
Матусю Марію хочу прохати,
Щоб допомагала мені крокувати.
    Дай розпізнати Себе і назавжди полюбити Тебе.
    Прославляю Тебе, Авва Отче,
    Прошу, вчини мені, Коханий, як Ти це хочеш. Амінь.

(молитва прослави Валентини Надточій під час перебування на вікенді Lectio Divina у Вербовці)

CONTEMPLATIO

Споглядатиму Господа, присутнього в середині мене. Живу, бо оживляє мене Його Дух, Котрий є самою Любов’ю. Любов надає сенс моєму існуванню, «наприкінці життя будемо суджені з любові» (св. Тереза Авільська).

Поділіться: