#ЗРОБИЦЕБОНЕДІЛЯ №30: ЩО ВИДНО ВІДРАЗУ З УСІХ КІНЦІВ ЗЕМЛІ?

«Усі кінці землі побачили, як наш Бог спасає.» – у другу неділю Надзвичайного місійного місяця Церква молиться псалмом, який говорить про царювання Бога над усією землею. Сьогодні, у неділю, запрошуємо Тебе зупинитися, відсвяткувати святий день, побути зі своєю родиною, друзями, на природі, а також з Богом, читаючи Біблію. С. Марія Марта Пшивара SSpS у рубриці #ЗРОБИЦЕБОНЕДІЛЯ підготувала коментар до псалму. Проте без Твоєї медитації цей текст мало що важить. Тож запрошуємо на особисту зустріч з Богом на молитві! Він уже чекає на Тебе.
Розважання Божого Слова за методом Lectio Divina – “Боже читання” відбувається у 4 кроки.

#ЗРОБИЦЕБОНЕДІЛЯ №30: ПСАЛМ 98

LECTIO – “Про що говорить текст?”- прочитай і намагайся зрозуміти, про що цей текст, про кого йде мова, де відбувається дія, що говорять дійові особи, і т.д.  Сьогодні у літургії римського обряду співають ПСАЛМ 98. Він говорить про те, що Господь є Богом не тільки для народу Ізраїля, Він Бог для усіх народів, “показує спасіння” перед усіма народами. Псалмист підкреслює це словами: «перед очима в народів» (в.2), «усі кінці землі» (в.3 б), «уся земля» (в.4), «світ» (в.7), «всесвіт» (в.9). Псалм, написаний сотні років до народження Ісуса, має пророчий характер, адже згодом Христос дасть завдання своїм учням: «Ідіть же по всьому світу та проповідуйте Євангелію всякому творінню» (Мк 16, 15).

В псалмі Давид тричі вживає слово “спасіння”. В розумінні ізраїльтян це означає допомогу Бога в земному житті, захист від різних небезпек. Читаючи цей псалм з перспективи Нового Завіту, прославляємо Бога, який «Сина Свого Єдинородного дав, щоб кожен хто вірує в Нього не загинув, а жив життям вічним» (Й 3,16). Спасіння прийшло через Ісуса Христа, який об’явив послух Богу Отцю і любов до людей Своєю смертю і воскресінням.

«Його правиця і Його святе рамено дали Йому перемогу» (в.1 б) – у Святому Дусі Давид ніби бачить майбутню хресну дорогу. Ці слова повністю збуваються в Ісусі, Який ніс на Своєму рамені дерево Хреста, а разом з цим тягар гріхів усіх людей. Свята рука Ісуса, яку Він простягав, благословляючи людей, рука, яка зцілила чимало недужих, була тими ж людьми прибита до хреста. Проте знаки смерті – рани на тілі Ісуса, стали знаками воскресіння, місцем нового життя.

В псалмі є певні елементи персоніфікації. Псалмист ніби хоче сказати, що коли люди замовкають і перестають славити Господа, то це робить неживе створіння: «нехай заграє море та його повнота» (в.7), «ріки нехай у долоні плещуть і разом нехай ликують гори» (в. 8).

Псалм закінчується передбаченням приходу Господа (в.9). В молитві «Сredo» визнаємо: «Вірую … в Ісуса Христа, який … прийде судити живих і мертвих». Св. Амвросій Великий говорив, що під час першого приходу, Ісус об’явив обличчя Бога як милосердного Отця, а коли прийде вдруге наприкінці часів – прийде як справедливий Суддя.
Прочитай уважно текст, усвідом, що ти говориш до Господа, Який є біля тебе.

Псалм 98 (97)
Господь переможець 1-3; уся земля радіє 4-9
1 Псалом. Співайте Господеві нову пісню, бо він учинив чуда. Його правиця і його святе рамено дали йому перемогу.
2 Господь явив своє спасіння, перед очима в народів явив він свою справедливість.
3 Згадав про свою милість і свою вірність супроти дому Ізраїля. Усі кінці землі побачили, як наш Бог спасає.
4 Ликуйте перед Господом, уся земле, радійте й веселіться, і псалми співайте!
5 Псалми співайте Господеві на гуслах, на гуслах і голосом співу!
6 Сурмами й під звуки рогу, ликуйте перед царем Господом!
7 Нехай заграє море та його повнота, світ і його мешканці.
8 Ріки нехай у долоні плещуть і разом нехай ликують гори –
9 перед Господом, бо він іде судити землю; судитиме по справедливості всесвіт, по правоті – народи.

MEDITATIO – це роздуми над текстом, медитація. “Що через цей текст Бог говорить конкретно до мене?”  У псалмі Господь об’являється як Той, який спасає, чинить чуда, судить справедливо. Молячись цими образами, запитаю себе, яким я особисто досвідчую Бога? Які мої відносини з Господом? Чи бачу чуда, які Він кожного дня здійснює в моєму житті? Чи у будь-яких обставинах я вірю, що Він хоче мого добра? Наскільки свідомо переживаю своє життя тут на землі як мандрівку до життя вічного?

ORATIO – “Яка моя відповідь Господу на Його слова?”  Говорю до Бога відповідь на все почуте – своїми словами, які приходять мені на думку у цей час після прочитання псалму та медитації. 
“Прославляю Тебе, Боже, мій Царю і Спасителю. Ти мій єдиний Господь, Тобі довіряю кожен день свого життя і хвилину моєї смерті. Вірю, що Твоє милосердя до мене є більшим, ніж Твоя справедливість.”

CONTEMPLATIO – споглядання. Просто будь у присутності Бога, Який себе об’являє. Вдивлятимусь без слів у серце милосердного Бога. Можливо у цій споглядальній молитві буде мені допомогою ікона Ісуса милосердного. Він завжди дивиться на мене з любов’ю і благословить.

Текст: с. Марія Марта Пшивара, SSpS

Поділіться: