З 14 по 16 жовтня в монастирі Сестер Служниць Святого Духа в с. Вербовець на Вінничині відбувся духовно-психологічний тренінг на тему “Як тривога то до Бога. Або як знайти Бога серед тривог”. Учасники з Дунаєвець, Чернівців, Нової Гути та з Ізюму, всього 10 осіб, шукали разом шляхів подолання внутрішньої тривоги спричиненої сьогоденною реальністю в якій триває наша Країна, а також як “в домашніх умовах” випрацювати психологічну стійкість.
У цьому їм допомагали С. Марія Марта Пшивара та с. Тетяна Богославець, через психологічний і духовний супровід, щоб віднайти сенс, надію, Бога і продовжувати жити попри те, що триває війна.
Це був інтенсивний та дуже корисний час для кожного. Цьому сприяли спокій і краса природи, яка панувала в Вербовці, а також дбайлива турбота отця настоятеля, о. Войтека Жултого SVD, та сестер, які разом попіклувалися, щоб учасники могли зосередитись на молитві і слуханні. Тому слухаючи конференції, ділячись власним досвідом, роздумуючи над Словом Божим, беручи участь в щоденній Євхаристії, учасники тренінгу могли дистанціюватись не лише від тривог повітряних, але й тих внутрішніх тривог, які супроводжують наше щоденне життя.
Ознайомившись з темою про емоції, почуття і роль тривоги, важливим було навчитись як вміти справлятись з тривожним станом та неприємними емоціями, які, особливо останні місяці, просто “накривають”. Тому розмова про психологічну стійкість (резильєнтність), чому вона важлива і як її плекати була помічною. Окрім того кожен міг поділитися, що йому/їй допомагає пережити складний час.
Кожного вечора учасники мали впровадження до роздумів над Словом Божим, медитуючи на постаттю Араама та Пресвятої Богородиці, які досвідчили випробування в їх житті, але до кінця довіряли Богу тому й вони є для кожного християнина прикладом цілковитої довіри.
“Бо я свідомий моїх щодо вас задумів, – слово Господнє, – задумів щастя, а не лиха, щоб забезпечити вам надійне майбуття.” Єр 29, 11
Всі дійшли висновку, що Слово Боже є найбільшим ресурсом, опорою в кожен час, а особливо в нестабільний.
“Нехай і облогою стануть проти мене, не настрашиться моє серце; нехай і війна настане проти мене, навіть тоді буду я уповати” (Пс 27,1.3).
Сергій Жадан, збірка “Життя Марії”
Фото: архів SSpS та Руслан Чернелевський
Поділіться: